Varför är katter rädda för gurkor?

Det finns mängder av videoklipp på internet där husse eller matte har smugit fram en gurka och placerat den på golvet bakom katten. Sedan filmar man kattens reaktion när den vänder sig om och upptäcker gurkan. Vad som händer är att katten blir livrädd, flyger upp i luften för att sedan springa i ilfart därifrån. Här är den, inte så roliga, sanningen om varför katter är rädda för gurkor.

Kattens ursprung och natur spelar roll

Katter tillhör djurfamiljen kattdjur där även lejon ingår. Det är naturligt för denna typ av djur att vara tystlåtna, smygande och misstänksamma. Tamkatter har, trots att de är tama, fortfarande kvar sin jaktinstinkt. Därför är de väldigt uppmärksamma på rörliga objekt och lysande föremål. Katter ser inte oss människor som ett hot utan snarare som en större variant av en vänlig katt.

Vad experterna säger om fenomenet?

Experter är inte helt säkra på anledningen till fenomenet men har flertalet teorier. En teori är att katten inte är rädd för gurkan i sig, utan helt enkelt blir överrumplad av händelsen. Den befinner sig trots allt i en, åtminstone vad den upplever vara, trygg miljö i närheten av de vänliga människorna. I videoklippen som katterna skräms i, befinner sig oftast katterna vid sin matskål och äter ur den. Det är ett tillfälle då katten känner sig som mest trygg och gurkan placeras sedan obemärkt bakom katten. Självklart blir katten skärrad av åsynen av något så märkligt som att en gurka plötsligt har dykt upp bakom den. Det skulle kunna liknas med att någon eller något plötsligt dyker upp bakom dig när du läser en bok i lugn och ro. Du kanske kan förstå att det inte behöver vara något särskilt läskigt för att du också skulle bli skärrad av det plötsliga i händelsen.

En annan teori – gurkan liknar…

En annan teori är att katten misstar gurkan för en orm. Ormar är evolutionärt en naturlig fiende för katter eftersom de kan döda katten. Ett avlångt grönt objekt liknar en orm tillräckligt mycket för att kattens inbyggda rädsla för ormar ska rivstarta.

Vill du prova experimentet själv?

Funderar du på att prova experimentet själv på din katt? Tänk i så fall efter en extra gång, du hade nog otur första gången. Att skrämma katten med en avlång frukt eller grönsak är ingen trevlig upplevelse för katten. De gillar inte att bli skrämda och speciellt inte när de inte är beredda. Detta gäller särskilt när de äter och känner sig extra trygga.

Katten kan ta skada

Med experimentet luras katten till att tro att det finns ett dödligt rovdjur bakom dem. Det stressar katten och skadar den psykiskt och det vill du naturligtvis inte. Upplevelsen kan, enligt experter, leda till att katten:

  • får ångest
  • utvecklar ett aggressivt beteende
  • får post-traumatiskt-stressyndrom (PTSD)
  • förlorar aptiten
  • får diarré
  • börjar urinera utanför kattlådan
  • blir nervös

Katter gillar att ha kontroll

Katten vill ha kontroll över sin tillvaro och gärna ha rutiner. Experimentet med gurkan är därför något som rubbar hela kattens tillvaro. Du vill ju trots allt katten väl och att den ska trivas i din närvaro så strunta i det där.