Så mycket kostar det att äga en katt

Funderar du på att skaffa en katt? Då kan det vara bra att ha koll på hur mycket det kostar att äga en katt. Här kommer vi gå igenom allt från hur mycket kattmaten till ett veterinärbesök kan kosta dig.

Hur mycket kostar en katt?

Många tänker att katter skänks väl bort till höger och vänster, de kostar väl inget? Men visst gör de det. Raskatter kostar allt från cirka 7000 kr och uppåt. Allt beror på ras och stamtavla, dvs. vilka föräldrar katten har.

Så mycket kostar kattmaten

Det kanske första man kommer att tänka på när det kommer till kostnader för att äga en katt är kanske just maten. Det finns en uppsjö av olika tillverkare och fabrikat av kattmat. Dessutom behöver olika stora katter olika mycket mat. Man brukar få hålla koll på antal deciliter man ger per dag för att katten inte ska bli överviktig.

När det kommer till typ av mat, är kanske torrfoder det vanligaste. Ett visst fabrikat för steriliserade innekatter rekommenderar 2 dl (ca 80 g) för en katt på 4 kg. En säck med 2 kg kattmat av detta fabrikat kostar 199 kr. Du skulle behöva köpa 14,6 st sådana säckar per år, vilket motsvarar 2905 kr. Det finns säkert både billigare och dyrare kattmat att köpa, dessutom kan man spara mycket pengar på att köpa större säckar vid varje inköp istället.

Till detta behöver man även mat och vattenskålar, men vi bortser från denna kostnad då många har tillgång till små tallrikar eller skålar redan.

Renhållning av katt

Maten måste ju komma ut någonstans också och då kan det vara bra att äga en kattlåda och spade. Faktum är att kattlåda måste man erbjuda sin katt enligt lag. Kattlådan behöver även fyllas med kattsand eller kattströ.

Kattlåda och spade är för det mesta kostnader av engångskaraktär. Visst, det kan vara trevlig att byta ut dessa mellan varven, men vi utesluter detta ur den här kalkylen. Kattlåda och spade uppskattas kosta 400 kr.

Kattsand eller strö behöver bytas minst en gång i veckan. Uppskattningsvis kostar detta 800 kr/år.

Kostnad veterinär och avmaskning

Utomhuskatter rekommenderas avmaskning en gång om året och detta kostar cirka 120 kr/gång.

Kastrering är vanligt att man vill ha utfört. Detta kostar cirka 1000 kr.

Vaccination kan även det vara viktigt, detta kostar cirka 400 kr.

Transport av katt

För att transportera katten till och från veterinären behöver du införskaffa en transportbur. Även här finns mängder av varianter att välja mellan. En transportbur i mittensegmentet kostar kring 400 kr. Även detta är en kostnad av engångskaraktär.

Leksaker till din katt

Även om de allra flesta katter skulle nöja sig med att leka med en pinne eller ett garnnystan så kommer du snabbt märka hur roligt det är att köpa leksaker till katten. Uppskattningsvis 400 kr/år.

Försäkra din katt

Försäkring är mycket viktigt, det är bättre att betala för en försäkring än att avliva katten för att man inte har råd att betala för veterinär. Kostnad, cirka 2000 kr/år.

Summa första året: 8 825 kr (exkl. katt)

Kostnad per år därefter: cirka 6 500 kr