Så lång var världens längsta katt någonsin

Vem har inte någon gång funderat över vilken tamkatt som innehar Guinness världsrekord som den längsta katten någonsin? Om du är ute efter en stor eller lång katt så är det, föga förvånande, rasen Maine Coon du ska vända dig till. I alla fall om man ser till rekordhållaren.

Katten något längre än en 7-åring

Normalvärden gällande barns längd är för en 7-åring 120 cm. Sett till det var världens längsta katt något längre, med sina 123 cm. Kattens längd uppmättes 28 augusti 2010 i Reno, USA och innehar alltså nuvarande Guinness världsrekord för längsta tamkatt i världen. Den enorma kattens namn var Mymains Stewart Gilligan (kallades Stewie) och var en Maine Coon, som sorgligt nog gick bort i januari 2013. Stewie blev åtta år gammal och hade haft cancer ett år. Stewie hade en egen Facebooksida och har där mottagit många kondoleanser från hela världen.

Så lång blir en katt vanligtvis

I genomsnitt blir en katt 46 cm lång utan svans enligt Wikipedia. Stewies uppmätta längd var dock från nosen till dess svansspets. Om vi antar att svansen motsvarar 70 procent av kattens kropp skulle således den genomsnittliga kattsvansen vara cirka 32 cm. Sammantaget skulle den genomsnittliga katten vara 78 cm om dessa mättes på samma sätt som Stewie mättes på. Stewie var därför hela 58 procent längre än genomsnittskatten, inte illa!

Om vi tar denna procentuella jämförelse till människan, hur lång skulle världens längsta man vara då? Människor, precis som katter, varierar väldigt mycket i längd. De längsta männen hittar vi i Nederländerna, som har en medellängd på 183 cm. I Östtimor (en stat i sydöstra Asien) däremot, som har de kortaste männen, är medellängden endast 160 cm. Så om vi tar dessa två extrempunkter och helt enkelt tar medelvärdet mellan dem får vi: 172 cm. En ökning av 172 cm med 58 procent blir då: 272 cm. Kusligt nog var världens längsta man, Robert Wadlow, just 272 cm. Då kan man förstå att Stewie var en riktig bjässe i kattvärlden.

Lär dig mer om Maine Coon

Maine Coon kommer ursprungligen från den amerikanska delstaten Maine. Rasen höll på att försvinna i början av 1900-talet men överlevde som en form av ladugårdskatt. Rasen levde sedan i skymundan fram till 1953 då en kattklubb startade i Maine. Klubben hette -The Maine Coon Cat Club- och målet var att bevara rasen. Man hade utställningar enbart för denna ras och 1968 började man avla på kattrasen. Till Sverige kom Maine Coon först 1986 från England.

Maine Coons utseende

Stora och kanske framför allt långa har vi förstått att kattrasen är, men de är även muskulösa. Pälsen är tjock, halvlång och vad som kan beskrivas som silkesaktig. En Maine Coon ska helst ha pälskrage som ramar in ansiktet. Öronen har även de päls med tofsar på toppen. Svansen är burrig som är bredare vid basen och smalnar av mot svanstoppen. Pälsen är lättskött eftersom den inte har en tendens att tova sig. En fullvuxen Maine Coon hane väger sex till åtta kilo.

Även om katten kan uppfattas som mycket stor och tuff är det en väldigt snäll, nyfiken kattras med stabilt temperament.