Lär känna din katt – därför spinner din katt

Hundägare förstår generellt sina hundar bättre än vad kattägaren förstår sin katt. Det är relativt vanligt att kattägare har fått fel uppfattning om varför katter beter sig på ett speciellt sätt. Att misstolka sin katt kan få negativa konsekvenser i relationen mellan katten och dess ägare. Här ska vi reda ut några vanliga missförstånd och kanske främst just varför katten spinner.

Hundar är lättare att förstå än katter

Människan har levt tillsammans med hundar mycket längre än den har levt med katt. Kanske är det en anledning till att vi förstår varandra bättre än katten och människan. Hundar har lärt sig att läsa av människor på ett helt annat sätt än katter och därför också tvärtom – människan har lärt sig läsa av hundar. Vi upplever hundar som att de har ett uttrycksfullt ansikts- och kroppsspråk som är lätta att läsa av. Katter däremot kan anses vara mer återhållsamma med sin kommunikation, så länge maten serveras i tid det vill säga.

Mer forskning har gjorts om hundar

Men en ytterligare anledning tros vara att det har gjort mer omfattande forskning kring hundar och dess beteenden, det anser Sharon Crowell Davis, professor i veterinärt beteende vid University of Georgia. Forskare upptäcker kontinuerligt nya intressanta fakta om katters beteenden.

Att katten spinner är inte alltid vad du tror

Många tycker sig ha en god uppfattning om varför katter spinner, nämligen att de är glada, men det stämmer inte alltid. Svaret på varför katter spinner har visat sig vara mer komplicerat än så. En katt som är lycklig kan spinna, men en katt som är skadad eller sjuk och också spinna. I det senare fallet betyder snarare spinnandet att katten vill att du stannar och inte går iväg och inte att den är lycklig. Katter har inte så många sätt att kommunicera, det är inte direkt så att de kan säga till dig att stanna när den mår dåligt. Därför gör den det näst bästa, nämligen att spinna. Man kan se det som att katter har ett dåligt ordförråd, det är inte exakt rätt men det är det närmsta de kan komma på.

Andra vanliga missförstånd om katter

Katter har inte ansiktsuttryck. Det har de visst! Om du regelbundet läser av kattens ansiktsuttryck kan du notera hur den spänner musklerna i ansiktet när den inte mår bra eller är stressad. Är katten istället glad och avslappnad är även musklerna i ansiktet avslappnade. En sak att hålla utkik efter är om katten långsamt blinkar åt dig. Detta är en riktigt fin gest. Det betyder att katten är fullständigt bekväm i din närvaro. Katter gör även detta katter emellan. Antagligen beror detta på ett automatiskt beteende när stresshormonet kortisol är lågt.

Alla katter jamar. Stämmer inte heller. Katter jamar inte naturligt mellan katter, utan det är ett särskilt språk man har mellan katten och människan. Vid studier av vildkatter har man sett att katter jamar kanske en gång var hundrade timme av studierna. De är annars väldigt tysta. Att katter jamar har alltså att göra med att den vill ha uppmärksamhet och har lärt sig att det fungerar på människan.