De här raskatterna är allergivänliga

Är du en person som det rinner ur ögonen bara du läser ordet katt? Att älska katter kan kännas som en mardröm om man är allergisk. Men det finns metoder som kan hjälpa dig och flera allergivänliga kattraser att välja mellan.

Vad är allergi?

Sedan 1980-talet har antalet allergiska barn tredubblats. Det får en att undra över varför man egentligen blir allergisk. Ordet allergi kommer från grekiskan och betyder förändrat reaktionssätt. Det är helt enkelt så att ditt egna immunförsvar överreagerar mot något som egentligen är helt ofarligt. Var femte person lider idag av någon form av allergi.

Varför man blir allergisk

Varför man utvecklar en allergi är forskare inte helt överens om. Allt renligare hem föreslås som en orsak. Det har dock konstaterats att det är vanligast att man utvecklar en allergi som barn. Har man en allergi som barn löper man även en större risk att utveckla fler allergier i vuxen ålder. Men ens allergi kan även minska med åren. Pälsdjursallergi utvecklas inte av att det finns pälsdjur i hemmet, utan beror snarare på ärftlighet och miljöpåverkan.

Vad är pälsdjursallergiker egentligen allergiska mot?

Är du allergisk mot katt så tillhör du de 10 procenten av svenska befolkningen som har kattallergi. Att vara allergisk mot katt är den vanligaste formen av pälsdjursallergi. Men vad är kattallergiker egentligen allergiska mot? Katter producerar flera så kallade allergener. Den viktigaste och vanligaste allergenen finns i kattens päls, saliv och talgkörtlar. Denna allergen producerar alla katter. Eftersom allergenen finns i kattens saliv kan man även vara allergisk mot katter utan päls. Som vi vet är katter duktiga på att tvätta sig och detta gör de just med saliv. Det positiva i det hela är att vissa raser avger mindre av denna allergenen, vilka dessa raser är kommer vi till strax.

Kattraser som producerar mindre allergener

Om man vet med sig att man är allergisk mot katter men ändå vill skaffa en, rekommenderas man testa att kela med en allergivänlig katt innan man själv skaffar en. Katterna är allergivänliga och inte helt allergifria.

Följande kattraser klassas som allergivänliga:

  • Sibirisk katt
  • Ragdoll
  • Rex

Om Sibirisk katt

Ryssar som emigrerade till Sibirien under 1700-talet tog med sig sina katter. Ursprungligen var katterna korthåriga, men för att klara de hårda vintrarna utomhus i Sibirien avlades en långhårig variant fram. Idag beskrivs en Sibirisk katt som att den har mycket tät päls, kort på ryggen och längre kring hals, bröst och bakben.

Rasen Ragdoll härstammar, precis som Maine Coon, från USA. Namnet Ragdoll (trasdocka på svenska) kallas rasen eftersom den blir ofta helt lealös när den blir buren och samtidigt är avslappnad. Pälsen på Ragdoll är medellångt, ligger tätt mot kroppen och känns silkigt. Trots sin medellånga päls avger den alltså mindre allergener.

Inom rex-familjen finns det flera raser:

  • German Rex
  • Selkirk Rex
  • Devon Rex
  • Cornish Rex

Det som kännetecknar Rex är deras korta, silkesmjuka och vågiga päls.

Sista utvägen

Visar det sig att du inte heller tål dessa kattraser, ge inte upp hoppet! Idag finns vaccin mot kattallergi.